czwartek, 23 lutego 2023

Grzybek tybetański - Czy grzybek tybetański może się zepsuć?

 Czy grzybek może się zepsuć?

Oczywiście! Dlatego właśnie tak ważne jest aby dbać o niego codziennie, stwarzając mu odpowiednie warunki do produkowania kefiru.


Co może pójść nie tak?

- nie zalewamy ziaren grzybka tybetańskiego gorącym mlekiem – bo zabijemy cenne kultury bakterii

- unikamy bezpośredniego dostępu do światła słonecznego

- unikamy wszelkich intensywnych zapachów które mogłyby się przedostać do grzybka – np. dym tytoniowy

- pamiętamy aby zawsze przykrywać pojemnik z grzybkiem, (najlepiej ręcznikiem papierowym, który z jednej strony przepuszcza powietrze, a z drugiej strony chroni naszego grzybka przed nieproszonymi gośćmi (np. muszka owocówka), czy niekorzystnymi dla grzybka zapachami)

- możemy doprowadzić do zagłodzenia grzybka – jeżeli nie zmienimy mleka po 24 godzinach, nie odlejemy wytworzonego kefiru, i nie dostarczymy grzybkowi świeżego mleka do produkcji nowej porcji kefiru, tylko pozostawimy przefermentowany kefir, grzybek nie przestanie pracować!

Będzie pracował dalej, i dalej! Dalej fermentując ten sfermentowany już kefir! W wyniku czego przestanie rosnąc i zamiast fermentować świeże mleko, zacznie fermentować sam siebie, czyli zacznie zjadać sam siebie.

W efekcie efekcie zaobserwować będzie można gęstą, śmierdzącą papkę, która niczym nie będzie przypominała kefiru, którą należy NATYCHMIAST WYRZUCIĆ CAŁĄ ZAWARTOŚĆ! 
Ponieważ stała się ona niebezpiecznym siedliskiem znacznie sfermentowanych, niebezpiecznych bakterii i grzybów. 
* w tym przypadku mam na myśli kefir znajdujący się w temperaturze pokojowej, codziennie pracujący.


- zagłodzić możemy także ziarna grzybka tybetańskiego, które znajdują się w lodówce, jeżeli po 7 dniach, nie zmienimy im mleka. Stąd tak ważne jest poświęcanie odpowiedniej uwagi ziarnom grzybka tybetańskiego,

Jeżeli na powstałym kefirze, zaobserwujecie:
- jakąkolwiek zmianę barwy - zażółcenie, lekko pomarańczowy kolor ziaren,
- jakiekolwiek plamki,
- jakikolwiek gromadzący, pojawiający się osad,
- czy nieprawidłowy zapach – zgniłych jaj, pleśni, czy sera,

NATYCHMIAST WYRZUĆ CAŁĄ ZAWARTOŚĆ !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Grzybek tybetański - Czy grzybek tybetański może się zepsuć?

  Czy grzybek może się zepsuć? Oczywiście! Dlatego właśnie tak ważne jest aby dbać o niego codziennie, stwarzając mu odpowiednie warunki do ...