Czy grzybek może się zepsuć?
Oczywiście! Dlatego właśnie tak ważne jest aby dbać o niego codziennie, stwarzając mu odpowiednie warunki do produkowania kefiru.
Co może pójść nie tak?
- nie zalewamy ziaren grzybka
tybetańskiego gorącym mlekiem – bo zabijemy cenne kultury
bakterii
- unikamy bezpośredniego dostępu do światła
słonecznego
- unikamy wszelkich intensywnych zapachów
które mogłyby się przedostać do grzybka – np. dym tytoniowy
-
pamiętamy aby zawsze przykrywać pojemnik z grzybkiem, (najlepiej
ręcznikiem papierowym, który z jednej strony przepuszcza powietrze,
a z drugiej strony chroni naszego grzybka przed nieproszonymi gośćmi
(np. muszka owocówka), czy niekorzystnymi dla grzybka zapachami)
- możemy doprowadzić do zagłodzenia
grzybka – jeżeli nie zmienimy mleka po 24 godzinach, nie odlejemy
wytworzonego kefiru, i nie dostarczymy grzybkowi świeżego mleka do
produkcji nowej porcji kefiru, tylko pozostawimy przefermentowany
kefir, grzybek nie przestanie pracować!
Będzie pracował dalej,
i dalej! Dalej fermentując ten sfermentowany już kefir! W wyniku czego
przestanie rosnąc i zamiast fermentować świeże mleko, zacznie
fermentować sam siebie, czyli zacznie zjadać sam siebie.
W efekcie
efekcie zaobserwować będzie można gęstą, śmierdzącą papkę,
która niczym nie będzie przypominała kefiru, którą należy NATYCHMIAST WYRZUCIĆ CAŁĄ ZAWARTOŚĆ!
Ponieważ stała się ona niebezpiecznym
siedliskiem znacznie sfermentowanych, niebezpiecznych bakterii i
grzybów.
* w tym przypadku mam na myśli kefir znajdujący się
w temperaturze pokojowej, codziennie pracujący.
- zagłodzić możemy także ziarna
grzybka tybetańskiego, które znajdują się w lodówce, jeżeli po
7 dniach, nie zmienimy im mleka. Stąd tak ważne jest poświęcanie
odpowiedniej uwagi ziarnom grzybka tybetańskiego,
Jeżeli na powstałym kefirze,
zaobserwujecie:
- jakąkolwiek zmianę barwy - zażółcenie,
lekko pomarańczowy kolor ziaren,
- jakiekolwiek plamki,
-
jakikolwiek gromadzący, pojawiający się osad,
- czy
nieprawidłowy zapach – zgniłych jaj, pleśni, czy sera,
NATYCHMIAST WYRZUĆ CAŁĄ ZAWARTOŚĆ !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz