wtorek, 21 lutego 2023

Grzybek tybetański - podstawowe informacje.

Jakiś czas temu, przeglądając internet, natrafiłam na artykuł o grzybku tybetańskim. Przeczytałam z zaciekawieniem, gdyż do tamtej pory nie znałam grzybka tybetańskiego, była to dla mnie nowość. Zaraz po przeczytaniu artykułu i zapoznaniu się z dodatkowymi informacjami na temat grzybka, postanowiłam owy grzybek zakupić, i wypróbować. Dziś więc post, garść podstawowych informacji o grzybku tybetańskim, czym jest, z czego się składa, jakie wartości posiada przygotowany na bazie grzybka napój, oraz dla kogo napój będzie dobry. Zapraszam

Grzybek tybetański – zwany także inaczej grzybkiem kefirowym, czy tybetańskimi ziarnami kefirowymi, to nic innego jak kultury bakterii, które swoim wyglądem przypominają różyczki kalafiora. Dodane do mleka powodują jego fermentację, w wyniku której powstaje kefir którego właściwości i działanie doceniane były od tysiącleci przez Tybetańskich mnichów.












Grzybek tybetański w większości składa się z bakterii kwasu mlekowego (głównie Lactobacillus i Lactococcus), drożdży i bakterii kwasu octowego.

Napój uzyskany z grzybka tybetańskiego zawiera wiele cennych substancji odżywczych, takich jak wapń, magnez, fosfor, czy witaminy B1,B3,B5,B7,B9, B12, K, oraz wartościowe białko.

Kefir zawiera cenne probiotyki, które są głównym składnikiem wpływającym na dobroczynne działanie kefiru.

Jak kefir tybetański wpływa na zdrowie?

- Wzmacnia układ odpornościowy - poprzez namnażanie limfocytów, aktywację makrofagów i produkcję cytokin czyli komórek układu odpornościowego,

- To naturalny probiotyk jest bowiem źródłem mikroorganizmów które wspierają rozwój właściwej mikroflory organizmu i uniemożliwiają rozwój bakterii chorobotwórczych, a także oczyszcza nasze jelita i przewód pokarmowy z nagromadzonych toksyn wspomagając układ trawienny,

- Oczyszcza i odtruwa organizm, wraz z odpowiednią dietą sprzyja detoksykacji,

- Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego: poprawiając perystaltykę jelit (pomaga      z  zaparciami), stymuluje wydzielanie soków trawiennych i żółci

- Łagodzi wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego,

- Zawiera interferon najbardziej znaną substancję na świecie zwalczającą wirusy,

- Obniża poziom cholesterolu - mikroorganizmy zawarte w kefirze wytwarzają enzym rozkładający          cholesterol,

- Ma działanie przeciwzapalne, zmniejsza obrzęki,

- Oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek,

- Zapobiega powstawaniu miażdżycy,

- Łagodzi objawy alergii,

- Ma potencjalne działanie antynowotworowe,

- Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, hamuje starzenie komórek,










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Grzybek tybetański - Czy grzybek tybetański może się zepsuć?

  Czy grzybek może się zepsuć? Oczywiście! Dlatego właśnie tak ważne jest aby dbać o niego codziennie, stwarzając mu odpowiednie warunki do ...