wtorek, 21 lutego 2023

Grzybek tybetański - przeciwskazania do spożycia

 Przeciwwskazania do spożycia kefiru z grzybka tybetańskiego:

- kurację kefirem z grzybka tybetańskiego należy stosować przez 3 tygodnie, potem należy zrobić –
1 tydzień przerwy, tak by organizm nie rozleniwił się w samodzielnym produkowaniu dobrych bakterii
- cukrzyca i inne - choroby przewlekłe (zaleca się skonsultować się z lekarzem)
- dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią (kefir tybetański może zawierać niewielkie ilości alkoholu)
- przyjmowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
- nietolerancja laktozy


Kefir jest uznawany za bezpieczny napój. Jednak zawsze może się zdarzyć, że ktoś wykaże nadwrażliwość na poszczególne składniki kefiru.

Jeśli po spożyciu kefiru wystąpią jakiekolwiek dolegliwości, nie spożywaj go! I skonsultuj się z lekarzem.

Ze względu na zawartość w kefirze tybetańskim bakterii i drożdży, szczególną ostrożność powinny zachować osoby będące nosicielami wirusa HIV i inne z osłabionym układem odpornościowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Grzybek tybetański - Czy grzybek tybetański może się zepsuć?

  Czy grzybek może się zepsuć? Oczywiście! Dlatego właśnie tak ważne jest aby dbać o niego codziennie, stwarzając mu odpowiednie warunki do ...