Do czego mogę używać napoju z grzybka ?
Potocznie na napój z ziaren grzybka
tybetańskiego mówi się, że jest to kefir.
Faktycznie jego smak
przypomina kefir. Można go używać dokładnie tak samo jak kefir
czyli wypijać.
Można dodawać go do płatków
śniadaniowych,
- owsianek, jaglanek, kaszek,
- robić na nim koktajle, smoothie, (tutaj uwaga - pamiętaj aby najpierw zblendować składniki, i dopiero na koniec połączyć je z kefirem, bowiem ostrza blendera wykonane są z metalu, a jak wiesz, unikamy kontaktu z metalem. Pamiętaj także o plastikowej lub papierowej słomce do picia, lub pij prosto ze szklanki).
- piec ciasta, w których maślankę czy kefir ze sklepu, możemy zastąpić kefirem z ziaren grzybka,
- piec pancakes, w których jogurt idealnie zastępuje kefir, z dodatkami owoców smakują wyśmienicie.
- można także zrobić twaróg,
- można nim zastąpić sklepowy kefir czy maślankę, do obiadu - np młode ziemniaczki z koperkiem i jajkiem sadzonym,
- jako baza do sosu, zamiast jogurtu do sosu np. tzatziki, czy sosu czosnkowego,
- domowa maseczka, na twarz czy włosy.
Niebawem pojawią się pierwsze przepisy z wykorzystaniem domowego kefiru z ziaren grzybka tybetańskiego.
Na zdjęciu jedna z wersji owsianki, jakie zjadam na śniadanie.
Płatki owsiane, kefir, jabłko, wiórki kokosowe, ekspandowany amarantus, i masło orzechowe 100%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz